KLIK SAYA!

Rant on subtitle Drama Korea

Salam alaykum =)

Semalam dan hari ni aku ikut marathon. Marathon k-drama. Protect The Boss (2011) . Hero dan heroin cerita ni masuk dalam Running Man episod 54. 

Sekarang aku tengah tengok episode 17. Eksaited? ye sebab tinggal 1 episod je lagi, tapi start dari episod 7 aku dah mula bengang. Bengang dengan subtitle yang macam direct dari Google Translate je. 

Dan berlanjutan sampailaaa episod yang aku tengok sekarang. Sekejap2 ok sub dia, boleh la faham, grammar error dua tiga tempat tapi xkisah aku baca pakai scan je, kdg2 merapu No Eun Seol jadi Loon Snow. Cha Bong Man jadi Bong Man the car. Cha Ji Heon jadi international academic. *왜요? 멀랐어.. =_="* 

Sampai aku dah imun aku pakai dengar je apa diorang cakap dan body language dan facial expression diorang. untuk faham. Pastu aku search dramabeans ke A Koala's Playground ke untuk baca recap episod. untuk faham. 

How intolerant the subbers were! Lain kali check la dulu bagi rasional sikit apa yang diorang cakap sebelum upload g internet... Nasib baik aku dah hidup 12 tahun dengan drama Korea...adala faham sikit2 O._.O *booed me? heheh
Tapi lawak jugak kan, sebab ada episod yang subtitle merapu tu, scene ending dia kan ada recap balik pada awal episod seterusnya. Lain2 pulak yang perempuan ni cakap, walaupun scene yang sama. Tak faham? Tengok ni..

Episod 16 - ending scene


Episod 17 - recap scene

ok maaf aku miss timing untuk snapshot tapi believe me ini scene yang sama.

XD

Dan tak cukup dengan sub merapu, yang episod 17 ni pulak off-timing. Grrr

Tapi bagus jugak ada idea aku nak me'rage-rapu'kan drama ni. muehehehe


Mu  Won : Vacated this position, sister can sit? Now.
*berkata sambil mulut tertutup.wow* 
[ohmy. Sister? Haha]

Suk Hee Who please please?
*berkata sambil mulut tertutup dan menjeling tajam.wow* 
[fyi takde monolog pun kat scene ni. LOL]

Na Yoon's mom : Sister, how come your can like this audacity!?
*sila baca dengan emosi*
[dia cuma jeling je tiba2 keluar sub. haha.]


apa2 pun alang2 satu episod je lagi. takpela. teruskan. nasib baik senyuman dia menawan. hehe. 

nota kaki | Gila korea pun ada hadnya. =)) Baca seterusnya SUB MERAPU

1 comment:

  1. yang bestnye cerita korea episod die tak panjang sangat..so kuranglah merapu..kalo tengok cerita inddon..habis sume die nak cerita..hahaha..ponin den,,,btw..dah follow u =)

    ReplyDelete

Anda nak komen? PILIHAN BIJAK! Sila, sila....