KLIK SAYA!

Tutorial: Letak ayat Al-Quran dalam MS Word

Assalamualaikum =)

Baru balik jalan2 tadi. Hihi. Alhamdulillah jumpa tutorial yang best dan 'tak-sangka-ada-cara-lebih-senang-nak-letak-ayat-Quran' punya. Berguna ni, apatah lagi untuk ikhwan dan akhawat yang banyak gunakan ayat-ayat Al-Quran untuk assignment dan pembentangan. Tutorial ni dipetik dari blog Santapan Rohani IPGKBL, yang *ehem* aku baru buka tadi. *senyum kambing*

Langkah 1

Buka program Microsoft Word anda. Kemudian, klik 'Add-Ins', pilih Al-Quran.

*Sila klik imej untuk besarkan.

Langkah 2


Selepas klik Al-Quran, pilih sama ada anda mahukan 'Get Arabic+Translation', 'Get Arabic' sahaja atau 'Get Translation' sahaja.

*Sila klik imej untuk besarkan.

Langkah 3


Pilih surah atau ayat-ayat suci.
*Sila klik imej untuk besarkan.

Langkah 4


Alhamdulillah. anda akan mendapat hasil seperti ini.

*Sila klik imej untuk dibesarkan.

Selamat mencuba. Man Jadda Wa Jada.

PERHATIAN: Quran in Word ini hanya boleh digunakan selepas di 'install'. Jika tiada software ini, sila muat turun di sini.

nota kaki|
Moga bermanfaat! Kalau ada yang latest / alternative yang lebih baik, boleh kongsikan sekali ya. Syukran banyak2...

2 comments:

  1. dah tekan link.. tapi link tu tak dapat nak buka.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis. Maaf lambat respond.
      Boleh download plugin Quran dari link ni : http://plug-alquran-for-ms-word.software.informer.com/download/
      saya lama dh xcheck link tu. entri lama ni . asif =)

      Delete

Anda nak komen? PILIHAN BIJAK! Sila, sila....